FLIES & DE JONGHE, Geassocieerde notarissen te Hamme

 

FLIES & DE JONGHE

Geassocieerde notarissen te Hamme

1

Hoe beëindig ik mijn wettelijke samenwoning?

Een wettelijke samenwoning kan op verschillende manieren beëindigd worden. Eerst en vooral eindigt een wettelijke samenwoning van rechtswege wanneer een koppel beslist om te trouwen of als één van de partners overlijdt. Een koppel kan ook in onderlinge toestemming beslissen om de samenwoning te beëindigen.

Belangrijk om te weten is dat een wettelijke samenwoning zelfs eenzijdig opgezegd kan worden.

Om een wettelijk samenwoning te beëindigen ga je alleen of met twee (afhankelijk van het al dan niet eenzijdig karakter van de beëindiging) een verklaring afleggen bij de ambtenaar van burgerlijke stand van je gemeente. De meeste gemeenten beschikken over een modelverklaring.

Bij een eenzijdige beëindiging zal de afwezige partner op de hoogte worden gesteld van de beëindiging van de wettelijke samenwoning door de aflevering van een gerechtsdeurwaardersexploot binnen de acht dagen na het afleggen van de schriftelijke verklaring. Het is de partner die de eenzijdige verklaring heeft afgelegd die de kosten draag van dit gerechtsdeurwaardersexploot.

Een verklaring afgelegd door de twee partners tezamen (aan de gemeente) is kosteloos.

 

Data Protection Officer

Het kantoor heeft een data protection officer aangeduid om de bescherming van de persoonsgegevens die zij verwerkt te garanderen. Elke aanvraag omtrent de bescherming van de persoonsgegevens van het kantoor alsook elke aanvraag in verband met de uitoefening van de rechten van de betrokkenen kan gericht worden aan privacy@belnot.be .